Crna i bela rotkva

 

 

 

Rotkva je poreklom iz Azije i jedna je od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena, iako predstavlja izuzetno povrće. S obzirom na sastojke i lekovita dejstva, posebno se preporučuje u zimskom periodu, kada organizam vapi za dobrom odbranom od raznih infekcija koje prate ovo godišnje doba. Onaj ko bira između crne ili bele rotkve neće mnogo pogrešiti. Obe su okruglog i vretenastog oblika korena,  lekovite, iste im je boje jestivi deo, poznat po oštrom mirisu i manje ili više ljutom ukusu. Jedino se razlikuju po boji kore, odakle i potiče naziv. Crna rotkva se najčešće koristi za salatu pomešana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, uz maslinovo ulje i kiselo mleko. Budući da je teška za varenje, treba je što više usitniti, najbolje u mikseru i što je veoma važno, treba je pripremati neposredno pred obrok, jer stajanjem gubi specifičan miris i ukus, kao i određene lekovite sastave. Rotkva je male energetske vrednosti, a od hranljivih materija sadrži proteine, ugljene-hidrate, masti, od minerala kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe, a u manjim količanama i magnezijum, sumpor, bakar, kobalt, vitamine i druge korisne sastojke.

 

U lečenju je efikasna protiv infekcija, a najdelotvornije, kod poremećaja rada jetre i žučne kese. Sok crne rotkve pospešuje proizvodnju žući i uravnotežava rad žučne kese. Ako se odlučite da započnete sa ovakvom terapijom, prvo i obavezno treba konsultovati lekara, jer je nekada korišćenje rotkve kontra-indikovano. Delotvorna je kod plućnih obolenja i kašlja, a da bi se dobio željeni efekat, koren crne rotkve sa korom treba iseći na fine tanke šnite i složiti po slojevima u činiju. Svaki sloj posuti šećerom, po mogućnosti smeđim u prahu, a zatim posudu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 24 sata. Tako dobijen sirup treba da se procedi i stavi u hermetički zatvorenu bočicu. U toku dana, u jednakim razmacima, uzimati 4-5 supenih kašika. Terapiju treba sprovoditi sve dok ne dođe do poboljšanja.

 

Bela rotkva je veoma zastupljena u istočnjačkoj kuhinji, jer je odličan čistač organizma od holesterola i triglicerida, predstavlja aktivan diuretik koji topi pesak i kamen, pomaže varenju masnoća, smiruje bronhitis i otklanja kašalj, a takođe, stimuliše i rad žući. Uz pomoć sastojaka rafanola, odnosno eteričnog sumpornog ulja, deluje i na izlučivanje sluzi iz disanih organa, zbog čega se sok ili sirup preporučuje kod bronhitisa, prehlade i kašlja. Od vitamina je najvažniji vitamin C, a zatim karoten, odnosno provitamin A i vitamini B grupe. Razgradnjom tvrdih masnih naslaga, nataloženih duboko u telu i sakupljanjem toksina, bela rotkva na ovaj način zaokružuje procese čišćenja organizma. Posebno se upotrebljava u medicini  kod žena, odnosno, služi za podmlađivanje i stimuliše i pojačava menstrualne cikluse, a povećava i mlečnost dojilja. Takođe, koktel sokova od rotkve, šargarepe i cvekle popravlja krvnu sliku i čisti telo. Nikada je ne treba soliti,, jer tada postaje štetna. Osobe koje imaju problema sa želucem, dvanaestopalačnim crevom i bubrezima, rotkvu treba da zaborave, jer je ona za njih kontraindikovana. Za lečenje žuči i žučnih puteva, kao i funkcije jetre, preporučuje se sveži sok od rotkve. Ceđeni sok bele rotke se u narodnoj medicini preporučuje za lečenje neuralgija, kao i išialgija. Sok se utrljava, kao tonik, u kožu, duž nerava, pri čemu se na terapijski efekat ne čeka dugo.

Additional information