Raštan

 

 

Raštan  može da naraste od 80 cm do 1 metra. Visoke biljke imaju golo stablo sa lisnom rozetnom na vrhu. Pretežno se gaji na Mediteranu, a na primorju prezimi na otvorenom polju i bere se tokom zime i u rano proleće. Veoma je otporan i na niske temperature, čak je kvalitetniji i ukusniji posle prvog mraza. Raštan je bio poznat još i u vreme egipatskih faraona. Smatrali su ga svetom biljkom, koja  ima čudotvorne osobine i često su ga slikali na zagrobnim slikama i freskama u piramidama.

 

U središnjoj Crnoj Gori, naročito u oblasti Cetinja i Skadarskog jezera, raštan predstavlja značajno povrće. Na scenu stupa kada dođe vreme suvih kobasica, slanine i svinjskih kolenica. Iskusne domaćice znaju pravu meru ovog lisnatog kupusa, mesa i nekih brdskih začina. Priprema se tako što se listovi svuku sa peteljke, narežu na rezance široke 1 do dva centimetra i stave u vrelu vodu da se blago obare. U drugoj posudi posebno se obare komadi suvog mesa, onda se spoje sa raštanom, doda se krompir i nastavi sa kuvanjem. Jelo je ukusnije ako se krčka u zemljanom loncu, na ognjištu ili šporetu na drva.

 

Raštan se gaji na sličan način kao i ostale kupusnjače. Uglavnom se proizvodi iz rasada. U kontinentalnom području Srbije, seje se u junu, a rasađuje u julu. Za berbu stiže za 120 do 160 dana. U ishrani se koristi mlado lišće kao salata ili varivo. Odličan je izvor hranljivih vlakana i sastojaka sa moćnim antioksidantnim osobinama, kao što su selen i suloforafan, zbog čega se preporučuje u prevenciji kancera. Bogat je vitaminima A, B1, B2 i C. Zbog jake ćelijske strukture, ima veću nutritivnu vrednost kada se kuva nego sirov. Sok koji se dobija ceđenjem svežih listova iz stabla  raštana, u narodu je poznat kao lek za giht, bronhitis i probleme sa cirkulacijom. Kalcijum iz raštana jača kosti i preventivno deluje kod osteoporoze. Mangan aktivira enzime, između ostalih i onaj koji pomaže organizmu da iskoristi vitamin C, važan za imunitet, sprečavanje oštećenja ćelija i arterioskleroze. Raštan je i odličan izvor vitamina A i  cinka, sastojaka koji takođe utiču na jačanje imuniteta. Zbog visokog sadržaja celuloze daje manje kalorija, pa nema bojazni da će vam pokvariti liniju.

 

Additional information