Kelj kao zelena vitaminska bomba.

 

 

Lisnato povrće kelja pripada familiji kupusa. Osim običnog kelja, u kulinarstvu se često koristi i prokelj, koji podseća na minijaturne glavice kupusa. Ova namirnica može da se konzumira kao toplo predjelo, stavlja u supe i čorbe, idealan je prilog ribljim specijalitetima i pastama, a jede se i kao glavno jelo.

 

Kelj i prokelj najčešće se kuvaju ili pripremaju na pari, mogu i da se peku u rerni ili na roštilju, kao i da se prže na ulju. Imaju malo kalorija, a mnogo minerala i vitamina, posebno mangan, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Sve vrste kelja sadrže mnogo vitamina C, a posle kuvanja ostane oko 40 mg od ukupno 120 mg koliko ga ima u svežem stanju. Kel je izvrstan izvor A, K i kompleksa B vitamina, obiluje i moćnim antioksidansima karotenoidima, kao i glukozinolatima koji deluju preventivno protiv raka dojke i jajnika.

 

Dokazano je da kelj podiže imunitet, pozitivno utiče na reproduktivne organe i nervni sistem, štiti pluća, kožu, kosti i oči. Kada je u pitanju termička obrada ovo povrće je gotovo posle 5 minuta prženja na ulju, 10 minuta kuvanja i 20 minuta pripreme na pari.

Additional information