Jogurt

 

 

Uzimanjem jogurta i drugih kiselo-mlečnih napitaka, organizam se snabdeva biološki vrednim belančevinama i drugim korisnim sastojcima i to u odnosu koji omogućava najbolju resorpciju kalcijuma i fosfora. Dve čaše jogurta zadovoljavaju dnevne potrrebe organizma za kalcijumom i fosforom. Svakodnevnim konzumiranjem održava se ravnoteža crevne mikroflore i omogućava normalan rad organa za varenje.

 

Jogurt je lako popiti, ali ga nije jednostavno napraviti. Da bi imao vrhunski kvalitet neophodno je  mleko dobro mikrobiološkog kvaliteta, bez antibiotika i pesticida. Mleko je posle jutarnje muže zaštićeno od patogenih mikroba 8 do 10 sati. U tom periodu, treba ga pasterizovati 5 minuta na temperaturi od 90 do 95 stepeni i homogenizovati da bi se izdvojila mlečna mast.  Posle pasterizacije se rashlađuje do temperature od 42 do 43 stepena. Zatim se u mleko dodaju dve bakterije mlečne kiseline. One obavljaju fermentaciju kojom se mlečni šećer delimično pretvara u mlečnu kiselinu. Kiseljenje mleka na ovoj temepraturi traje oko 4 sata, a zatim se jogurt meša i hladi na temperaturi od 4 do 8 stepeni, da bi imao tečnu konzistenciju. Hlađenje je izuzetno važno, jer se zaustavlja proces fermentacije, a time i daljeg kiseljenja jogurta. Zato kiselo-mlečne proizvode treba kupovati na mestima gde se čuvaju u rashladnim vitrinama, odmah potrošiti ili do upotrebe čuvati u frižideru. U jogurt se stavljaju i takozvani funkcionalni dodaci kao što su vitamini, omega 3 masne kiseline, L-karnitin, koenzim Q10 i fitosteroli, koji pozitivno deluju na nivo holesterola u krvi.

 

Jogurt u litarskom pakovanju sa 0% masti, sadrži 30 mg koenzima Q10 i 600 mg L-karnitina. Te materije su neophodne za transport masnih kiselina u mišićne čelije, gde sagorevaju i pretvaraju se u energiju. Kliničke studije su pokazale da redovnim unosom navedenih količina može da se izgubi 2,5 odsto telesne težine mesečno, a uz korekciju ishrane i povećanu fizičku aktivnost i više. Uzima se pre treninga, vežbanja ili šetnje. Jogurt postaje izvrsna poslastica kada mu se doda voće i takav je naročito pogodan za decu kao užina umesto slatkiša. Jogurtu se dodaju i razne žitarice ili pšenične klice, vredan izvor bioiskoristljivih vitamina i minerala. Mikrobi, stres, nepravilna ishrana, lekovi i povišena telesna temeperatura, mogu da poremete ravnotežu crevne mikroflore, a time i lokalni imunitet, zbog kojeg i nastaju tegobe u stomaku i proliv. Sve bakterije mlečnih kiselina imaju povoljan učinak na ponovno uspostavljanje crevne mikroflore i povećanje opšteg imuniteta. Napici sa probiotskim kulturama preporučuju se i za održavanje dobrog zdravlja i lečenje proliva, zatvora, hroničnih infekcija gornjih i donjih disajnih organa, alergija, reumatskih bolesti i urinarnih infekcija. Dijabetičari i hronični bolesnici, a naročito oni sa bolestima organa za varenje i debelog creva, pre izbora probiotskog napitka trebalo bi da se konsultuju sa lekarom.

 

Additional information